Incompany: ‘Communicatie met mijn anderstalige leerlingen in het MBO’

Incompany
Dinsdag 8 september

Over deze cursus

Wanneer je als docent werkzaam bent in het reguliere VO of MBO, krijg je te maken met anderstalige leerlingen. Het kan af en toe best lastig zijn om deze groep leerlingen aan te laten sluiten of zelf aansluiting te krijgen met deze doelgroep.

Je merkt bijvoorbeeld dat hun woordenschat nog niet groot genoeg is om mee te kunnen draaien in de reguliere lessen. Ook kan het zijn dat ze de stof niet meekrijgen omdat je, als docent,  te snel spreekt. Los van deze taalproblemen, zijn er wellicht ook andere zaken aan de orde, zoals aanpassingsproblemen omdat zij een ander schoolsysteem gewend zijn. Denk daarnaast aan het feit dat zij opgegroeid zijn in een andere cultuur, waarin normen en waarden verschillend kunnen zijn. Verder zien we dat deze leerlingen soms traumatische ervaringen hebben meegemaakt, waar wij als docent geen weet van hebben.

Deze masterclass leert ons:

  • Via praktische voorbeelden hoe te communiceren en om te gaan met mensen uit een andere cultuur
  • Wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij de integratie van migranten
  • Het eigen taalniveau aan te passen aan het taalniveau van de anderstalige
  • Hoe we kunnen meehelpen aan het vergroten van de woordenschat van onze leerlingen
  • Het verschil te zien in het onderwijssysteem van het land van herkomst en in Nederland

Kortom: het geeft je meer inzicht en hierdoor begrip in het leven van jouw anderstalige leerlingen. Het helpt je om jouw lessen toegankelijker te maken voor hen en het zal de communicatie zeker verbeteren.

 

Over de trainer:

Onze trainer Hans is geboren in Zimbabwe en heeft in verschillende landen gewerkt. Hij weet als geen ander hoe het is om in een land te werken terwijl je de taal en de cultuur niet goed kent. Met zijn ervaring in het reguliere mbo als docent én zijn ervaring als docent NT2, bezit hij over een grote dosis ervaring en kennis op het gebied van interculturele communicatie tussen docent en leerling. Daarnaast heeft Hans jarenlange ervaring in het opzetten van leer-/werk projecten voor anderstaligen en het begeleiden van NT2-ers op weg naar werk.  Hij heeft hierdoor gezien wat zij nodig hebben om de stap van het onderwijs naar de beroepspraktijk te maken.

Zijn trainingen zijn erg levendig en pakkend omdat Hans gebruik maakt van inspirerende voorbeelden vanuit eigen praktijk. Het wordt je, door het zien en horen van deze levendige voorbeelden, heel helder waarom de communicatie tot nu toe niet is gelukt. Hans koppelt in zijn masterclass de theorie aan de praktijk en weet de docent handvatten te geven om beter om te gaan met zijn leerlingen.

 

Interesse om de workshop Incompany uit te laten voeren?

Neem dan contact op met Mariska van Berkel via 06-10577770 of academie@bisbee.nl

Plaats en datum

Datum:Dinsdag 8 september 2020
Tijd:13:00 - 14:00
Locatie:Incompany
Prijs:€ 300,-

Schrijf je in voor deze cursus

Dit cursusevent heeft reeds plaatsgevonden. Houd de cursuspagina in de gaten voor nieuwe data.