Hoe bereid ik mijn cursist het beste voor op het Staatsexamen I en II

Over deze cursus

Tijdens deze workshop verdiep je je in de inhoud en achtergronden van staatsexamen programma I en II. Hoe bereid je je cursisten het beste voor op deze examens? Welke struikelblokken ondervinden cursisten en op welke criteria worden de examens beoordeeld?

Als docent staatsexamen voel je je verantwoordelijk voor jouw cursisten; je wilt hen alle kennis en informatie bijbrengen, zodat ze goed voorbereid het examen ingaan en uiteindelijk natuurlijk slagen! 

Deze workshop zorgt voor een verdieping. Je zult veel informatie krijgen over het examen, zodat je met een zeker gevoel voor deze groep staat. Ook kun je na deze workshop de vragen van jouw cursisten over dit examen beantwoorden. Ook weet je nu hoe je de cursisten het beste examentraining kan geven. Door jouw kennis en inzet zullen de cursisten met vertrouwen het examen ingaan.

Wat wordt behandeld in deze workshop:

  • Overzicht van de examens in vogelvlucht, inventariseren vragen over het staatsexamen I en II
  • Verschillen staatsexamen Programma I en Programma II
  • Voorbeeldexamens, welke zijn er en hoe zet je deze in?
  • Is mijn cursist klaar voor het examen? Raamwerk NT2, taalniveau B1 en B2
  • Hoeveel en welke woorden moet mijn cursist kennen voor het examen?
  • Beoordelingsmodellen spreken en schrijven
  • Groepsopdracht: beoordelen van een schrijfopdracht en spreekopdracht
  • Hoe bereid ik mijn cursisten goed voor op het examen? Welke struikelblokken zijn er?
  • Examentraining in de les, hoe pak je het aan?
  • Verschillende materialen en handige websites

Naast de trainingsuren is er geen verdere studiebelasting.

Voor wie?
Deze workshop is voor alle docenten die voor een staatsexamengroep staan of die de ambitie hebben om in de toekomst les te gaan geven aan een staatsexamengroep.

De trainer
In 2004 maakte Corintha kennis met het vakgebied Nederlands als Tweede Taal. Inmiddels geeft zij NT2-les aan verschillende doelgroepen, van beginners tot vergevorderde. Corintha probeert bij haar cursisten te achterhalen welke manier van lesgeven het beste werkt. Daarbij maakt zij gebruik van activerende werkvormen.
De laatste jaren geeft zij les aan docenten, organiseert zij intervisiemiddagen en ontwikkelt ze nieuw cursusmateriaal. Daarnaast coördineert zij de koppeling tussen vrijwilligers en inburgeraars. Dit is een mooie manier om de inburgeraars zoveel mogelijk te laten oefenen met de taal en te stimuleren om hun contacten uit te breiden.

 

Wanneer en waar?

Er zijn momenteel geen datums waarop deze cursus gepland is. Neem contact met ons op voor meer informatie.