Hoe leer ik Nederlands aan analfabete immigranten

Over deze cursus

Het is niet makkelijk om op latere leeftijd een vreemde taal te leren, en het wordt nog veel lastiger als je niet kan lezen of schrijven in je moedertaal. In deze workshop leer je alles over kennis en vaardigheden waar een goede ‘alfa-docent’ over beschikt. Ook gaan we aan de slag met de niveauverschillen in alfagroepen. We helpen je jouw lessen te organiseren en overzicht te houden.

De docent speelt hierin een belangrijke rol. Maar hoe word je die goede ‘Alfa-docent’? Deze workshop helpt jou hierbij. Wat moet je weten over je alfa-cursist? Welke verschillen zijn er? Hoe leer je lezen en schrijven in een taal die je nog moet leren? Wat zijn schoolse vaardigheden? Hoe zorg je voor een veilige sfeer in de klas? In het eerste deel van de workshop gaan we dieper op deze vragen in.

Alfagroepen met uiteenlopende niveaus en/of met flexibele instroommomenten zijn voor veel docenten een grote uitdaging. Werken met het ‘sandwich model’ maakt het mogelijk om je lessen te organiseren en overzicht te houden. In het tweede deel van de workshop gaan we met deze manier van differentiëren aan de slag.

Naast de trainingsuren is er geen verdere studiebelasting.


Voor wie?
Een workshop voor alle docenten die les geven aan analfabeten of die de wens hebben zich te verbreden als NT2 docent, zodat zij in de toekomst (ook) analfabeten kunnen bedienen.

De trainer
Deze workshop wordt gegeven door Manon. Na haar studie aan de Universiteit van Milaan, heeft Manon ervaring opgedaan in het internationale bedrijfsleven. Inmiddels is zij als gecertificeerd NT2 docent en TEFL taalleraar actief en heeft zij onder andere lesgegeven aan analfabeten uit Syrië, Irak, Eritrea en vele andere nationaliteiten. Naast vloeiend Nederlands, Engels en Italiaans, spreekt zij inmiddels ook Duits, Frans, Portugees en zelfs kleine stukjes Arabisch.

Wanneer en waar?

Er zijn momenteel geen datums waarop deze cursus gepland is. Neem contact met ons op voor meer informatie.