Bijeenkomst NT2-leerders in het vo en mbo

26 maart bij Leerhotel het Klooster, Amersfoort vanaf 16:00 uur

Anderstalige leerlingen in de klas?

Bisbee KW1-034lr.jpg

Deze sessie is bedoeld voor directeuren en managers uit het vo en mbo.

Elke docent herkent het: instroom van anderstalige leerlingen en studenten die een beperkt taalniveau in het Nederlands hebben. Natuurlijk willen we dat ook deze NT2-leerders een diploma halen, maar de praktijk blijkt weerbarstig: studievertraging en uitval zijn meer regel dan uitzondering. Dit kost veel energie van alle betrokkenen. Wat is een goede aanpak? En vooral: hoe ondersteunen we de docenten en welke kansen bieden NT2-leerlingen jullie school?

Als deelnemer aan de sessie NT2-leerders in het mbo en vo krijg je inzicht in de leerbehoeften van NT2-studenten en leerlingen en hoe de Nederlandse taal in je vakgebied te integreren en hoe je deze studenten kunt ondersteunen en begeleiden.

Wie als vo- en mbo-docent lesgeeft aan anderstalige leerders, herkent het vast wel: jouw leerling en student heeft voldoende capaciteiten in huis, maar loopt steeds vast omdat hij/zij nog onvoldoende taalvaardig is. Studenten en cursisten die vanuit ISK’s of inburgeringstrajecten naar het vo of mbo doorstromen, hebben bijna altijd een lager taalniveau dan hun studiegenoten.

Het Nederlands van deze studenten is vaak onvoldoende om goed mee te kunnen komen binnen een reguliere opleiding. Het tweedetaalverwervingsproces van studenten en leerlingen die nog maar enkele jaren in Nederland zijn, is immers nog niet voltooid.

De bijeenkomst

Tijdens de sessie NT2-leerders in het mbo en vo zullen ervaringsdeskundigen uit het reguliere onderwijs je handvatten aanreiken die ingezet kunnen worden om de docenten binnen jouw onderwijsinstelling te ondersteunen. Met deze kennis kun je jouw docenten helpen om meer plezier te behalen uit het lesgeven aan anderstaligen die daarmee ook betere resultaten zullen behalen. Heel praktisch en vooral ook leerzaam! Door het delen van kennis en ervaring krijgen alle belanghebbenden inzicht in de leerbehoeften van NT2-studenten en leerlingen in het reguliere onderwijs, zodat je gericht weet hoe de Nederlandse taal in je vakgebied te integreren en hoe je de doelgroep kunt ondersteunen en begeleiden. 

Wanneer?

De sessie vindt plaats op 26 maart bij Leerhotel het Klooster, Amersfoort vanaf 16:00 uur.

Tijdens de sessie komen o.a. aan de orde:

1) Het signaleren en ervaren van specifieke problemen tijdens het leerproces van NT2-leerders. Hoe kunnen docenten ondersteund worden?

2) Het kunnen voorzien in de behoefte van NT2-leerders. Wat is een goede aanpak?

3) Wat werkt en wat werkt averechts?

4) Welke kansen bieden NT2-studenten en leerlingen jullie school?

Voor wie?
Deze sessie is bedoeld voor directeuren en managers uit het vo en mbo.

Vanuit de theorie en praktijk delen diverse sprekers hun inzichten. De presentaties worden verzorgd door Ineke Rozema (taaldocent en materiaalontwikkelaar met jarenlange ervaring in NT2 en mbo onderwijs), Jelle Marchand (Directeur School voor administratie, ROC Mondriaan) en Dick Mol (teamleider VAVO, ISK en Educatie RijnIJssel). Zie onderstaand meer informatie over de sprekers.

Bisbee KW1-006lr.jpg

Het programma

Bisbee KW1-004lr.jpg

16.00 uur: ontvangst en welkomstwoord door Frank van Leeuwen, directeur Bisbee.

16.15 uur – 17.00 uur:
door Ineke Rozema: ‘Binnenboord en met volle kracht vooruit’. Wat werkt, en wat werkt averechts? En vooral: hoe ondersteunen we de docenten?

17.00 – 17.45 uur:
gastsprekers, managementleden uit vo en mbo. Ervaringsdeskundigen delen hun succesverhalen.

17.45 – 18.15 uur:
panel met de presentatoren. Aanwezigen kunnen vragen stellen aan de panelleden.

18.15 uur – 19.00 uur:
informeel samen zijn. Drankje, soep en broodjes.

Meld u snel aan!

Dit is een niet te missen sessie. U kunt kosteloos deelnemen en bovendien een collega meenemen.

 

Meld u nu aan via onderstaande knop om te mailen!

Aanmelden voor de bijeenkomst

Of stuur een mail naar bedrijfsbureau@bisbee.nl om uw aanwezigheid door te geven!

Bisbee maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie Accepteer cookies