Review: "Ik ervaar het als een rijke verbreding van mijn wereld."

Het pad van een docent is er een van voortdurende groei, leren en aanpassen. Maar wat betekent het om voor Bisbee les te geven? En waarom hebben docenten voor deze route gekozen? Tijd voor een inkijkje in de wereld van een Bisbee docent. Of je nu een doorgewinterde docent bent en je aan het oriënteren ben naar een nieuwe uitdaging of gewoon nieuwsgierig bent naar de verhalen achter de Bisbee docenten. Lees mee en ontdek de ervaringen van anderen. In deze blogpost: een gesprek met Hilde Sprangers, die op haar 60e de switch maakte naar het NT2 werkveld. 

Wie ben je?

Ik ben Hilde, 62 jaar en NT2-docent op het Koning Willem 1 College in Den Bosch.

Hoe heb je de NT2-opleiding van Bisbee gevonden en waarom heb je besloten om deel te nemen?

Ik ben 30 jaar lang leerkracht op een vrijeschool in Den Bosch geweest. De laatste jaren vond ik de werkdruk bizar toenemen. Daarnaast had ik het gevoel steeds meer mijn autonomie te verliezen. Ik besloot een sabbatical te nemen om mijzelf de kans te geven pas op de plaats te maken en naar binnen te keren om te zien welke stap voor mij een gezonde zou zijn. Daarbij werd ik ook begeleid door een loopbaancoach.

Na verloop van tijd durfde ik aan mijzelf toe te geven dat ik niet meer voor de klas wilde staan op de vrijeschool, waar ik al zo lang werkzaam was. Wel wilde ik me nog graag inzetten voor het remedial teaching werk wat ik daar naast het lesgeven aan mijn klas deed. Zo kwam er tijd vrij om me te gaan richten op de opleiding NT2. Ik vond informatie over Bisbee op Facebook en mijn belangstelling werd gewekt. Mijn zus was ook werkzaam geweest in het NT2-onderwijs en daardoor wist ik er wat van. Ik zou zo mijn onderwijservaring kunnen gebruiken voor een nieuw werkveld. Ik vond het ook een leuke uitdaging om op mijn 60ste nog een switch te maken. Ik wist natuurlijk niet hoe het zou zijn om aan volwassenen les te geven en ook had ik nauwelijks ervaring met vluchtelingen. Dus spannend was het wel!

Wat is je het meest bijgebleven van de opleiding en hoe pas je wat je geleerd hebt toe in de praktijk?

Mijn allereerste stagedag in Oss is me bijgebleven. Ik werd voorgesteld door mijn stagebegeleider aan haar alfa-cursisten en de hartelijkheid die meteen vanuit die groep naar me toe kwam terwijl ik een nieuw gezicht voor hen was, vond ik bijzonder warm!

Als ik denk aan het toepassen van het geleerde, schiet als eerste het VUT-model binnen: voorkennis activeren, uitvoeren en terugblikken als kapstok in de lesopbouw. Zo hadden we meer modellen die ons werden aangereikt. Hierdoor ben ik me er niet meer altijd bewust van dat ik dingen op de aangeleerde manier aanpak. Ook merk ik heel goed dat de taalmethode waarmee we werken gestoeld is op de theorieën die we geleerd hebben in de opleiding.

Hoe was de ondersteuning en begeleiding vanuit Bisbee en hoe verliep de stageperiode?

Die was prima. Zij waren beschikbaar. Ik heb niet echt gebruik hoeven maken van ondersteuning. Ik had een goede stagebegeleider en de opleiding verliep in mijn herinnering op rolletjes (maar misschien ben ik de kreukjes vergeten.. ;-)

Het was een hele fijne stageperiode in Oss. Ik kon veel ervaring opdoen op verschillende gebieden: alfa`s, taalstudio (twee uitersten qua achtergrond en opleiding) en een entreegroep. Ik heb aan groepen lesgegeven, deelgroepjes en individueel. Online en in de klas. De samenwerking was prettig. En de warmte van die eerste dag bleef.

Wat was het mooiste moment uit de opleiding?

Wat in me opkomt is het moment dat we elkaar eindelijk in levenden lijve zagen, na een aantal online-bijeenkomsten. Ik moest erg wennen aan die online-omgeving. Ik had al een lange tijd geen opleiding meer gedaan, dus ik moest weer helemaal wennen aan opleidingstaal en omdat je dan ook nog thuis in je eigen kamer zat, maakte dat het begin niet gemakkelijker. Uitwisseling met elkaar en samenwerkend leren bij de opdrachten was heel fijn.

(De opleiding van Hilde vond deels online plaats door de Covid-19 maatregelen, momenteel zijn alle sessies weer op locatie.)

Hoe was de studiebelasting tijdens de opleiding?

Die was voor mij oké want ik werkte in die tijd maar twee dagen. Toch was het ook best pittig, ik heb bewondering voor de mensen die dit deden naast een baan van vier dagen! De uren die ervoor staan heb je ook echt nodig.

Waarom zou je de opleiding aanbevelen bij anderen?

Wanneer ik afgebrande lagere schoolleerkrachten zou tegenkomen zou ik dit zeker aanbevelen. Het is een opleiding die goed te doen is qua denkniveau. Het is een mooi werkveld om iets met al je ervaring in te kunnen betekenen en er zijn zeker veel raakvlakken als het gaat om taalverwerving. En juist de verschillen zijn ook interessant.

Ik ervaar het als een hele rijke verbreding van mijn wereld en ben erg blij met de overstap.

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen over deelname aan de opleiding?

Praat met ervaringsdeskundigen! Ga eens kijken in het werkveld.

Wil jij ook aan de slag binnen het NT2-onderwijs?

We zijn op zoek naar gepassioneerde docenten die de ambitie hebben om te groeien in het vak van NT2-docent. Het leer- en werktraject bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Zo wordt jij klaar gestoomd om zelfstandig voor de klas te staan binnen de volwasseneducatie en de Internationale Schakelklas (ISK). Geef een nieuwe impuls aan jouw loopbaan. 

Lees meer over het Leer- en werktraject NT2 ››​