NT2 vakantieschool

Taalniveau op peil met sport en spel

NT2 vakantieschool: laat Bisbee het onderwijs verzorgen

hands-2847508_1280.jpg

Vakantie is fun. Maar ook: funest voor het geleerde. We tanken bij, terwijl onze hersenen langzaam leeglopen. Meestal pakken we de draad snel op, vooral als we ons na de vakantie weer op bekend terrein begeven. Voor leerlingen en studenten die net bezig zijn iets nieuws en ingewikkelds te leren ligt dat anders. Zeker als het om een moeilijke taal gaat, zoals het Nederlands. Onderzoek onderstreept dit: veel NT2-leerlingen laten onze taal tijdens de vakantieperiode links liggen, ten faveure van hun eigen taal. Met een fikse terugval als gevolg. Dit betekent na de vakantie extra werk voor de leerlingen én NT2-docenten…

Bisbee heeft de perfecte oplossing voor deze ‘brain drain’: de
NT2 Vakantieschool. Een totaalprogramma, waarbij we alles voor uw school regelen: van het ontwikkelen van lesmateriaal en het verzorgen van de lessen tot en met de coördinatie.

Inhoud…

Terwijl uw eigen docenten genieten van hun welverdiende vakantie, houden onze ervaren Bisbee NT2-docenten de (taal)vaardigheden van uw ISK-leerlingen op peil. Zij bieden een passend en aantrekkelijk lesprogramma in de klas én op locatie. Daarin komen de belangrijkste onderwerpen van het afgelopen leerjaar aan bod. De focus ligt op de taalbeheersing van het Nederlands, maar er staan ook vakgebieden als wereldoriëntatie, rekenen, Engels, studievaardigheden en sociale vaardigheden (onder meer omgangsvormen en cultuurelementen) op het programma. Er is een duidelijke samenhang tussen al deze onderdelen: bij elke editie van de Vakantieschool kiezen we een overkoepelend thema.

… ontspanning

Uiteraard – het is tenslotte vakantie – is er ook volop ruimte voor ontspannende activiteiten. Ook hierbij geeft het thema kleur aan alles wat we ondernemen. Afgelopen zomer stond ‘Vriendschap’ centraal, wat onder meer terugkwam in het maken vriendschapsbanden, samen eten en samen dansen en uitjes naar bijvoorbeeld attractiepark Duinrell. De leerlingen komen dus niet alleen dagelijks in aanraking met onze taal, maar hebben tegelijkertijd een leuke vakantiebesteding. Deze uitgekiende mix van inhoud en ontspanning stemt onze vakantieschoolcoördinator vooraf met u af. Hierdoor kunnen de leerdoelen van uw school gekoppeld worden aan onze lessen.

children-class-classroom-1720186.jpg

… in het tempo van de leerling

Onze docenten zijn bevoegd en bekwaam, hebben ervaring en affiniteit met de doelgroep en zijn experts in het differentiëren. Hierdoor doorloopt elke ISK-leerling het programma in zijn of haar eigen tempo, waarbij steevast de individuele doelstellingen centraal staan. Dat maakt de NT2 Vakantieschool de beste flexibele oplossing onder de zon.

Nazomeren met onze docenten

Foto Vakantieschool Assen

Ook de afgelopen zomer opende de NT2 Vakantieschool van Bisbee op diverse ISK-locaties in het land haar deuren. Waaronder het Assense Dr. Naussau College en basisschool De Provenier, waar Stichting Nieuw Thuis Rotterdam een vakantieschool liet organiseren. Twee van onze docenten delen hun vakantieschoolervaringen.

‘Twee weken lang genieten’

-Tineke Carolus

‘Twee weken lang mocht ik samen met enkele begeleiders en collega-docenten lessen verzorgen op de ISK in Assen. Dat was twee weken lang genieten. Iedere dag waren er zo’n 25 leerlingen, verdeeld over drie groepen. Samen ondernamen we allerlei activiteiten rondom het thema Vriendschap. Steeds stond de beheersing van de Nederlandse taal centraal, maar dat kan, naast inhoudelijke lessen, ook op andere manieren. Zo hebben we wapenschilden gemaakt, een paar Nederlandse jeugdfilms bekeken, gediscussieerd over dilemma’s, een lied ingestudeerd… eigenlijk te veel om op te noemen. Een hoogtepunt kiezen is moeilijk. Laat ik dan voor de workshop Arabisch dansen gaan, verzorgd door een oud-leerling en zijn broers. Ze wisten een groot deel van de leerlingen (en de docenten!) met hun enthousiasme aan te steken en er werd volop meegedanst! Prachtig. Wellicht volgend jaar weer?’

‘Een project om nooit te vergeten’

-Diana Parlevliet

‘Samen met vier enthousiaste collega’s van diverse scholen hebben we onze schouders eronder gezet om van dit drie-weken-durende project een succes te maken. Ik mocht zelf werken in een van de drie vo-klassen. Het project stond in het teken van het maken van een krant over vriendschap. Alle activiteiten daaromheen, zowel in de klas als erbuiten, stonden in het kader van dit thema. Een thema dat mij direct al aansprak! De leerlingen werden met (kleine)groepsactiviteiten uitgedaagd om zich in het Nederlands te leren uitdrukken op hun eigen niveau in de geschreven en gesproken Nederlandse taal. Daarnaast konden zij ook op sportieve en creatieve vlak hun ei kwijt zoals bij het rappen, de teken- en schilderopdrachten, theater, muziek en dans.

Ook zijn we naar het AD geweest om eens te zien en te ervaren hoe een krant dagelijks door de redactie gemaakt wordt en wat daar allemaal bij komt kijken. Een ander hoogtepunt was het uitstapje naar Duinrell. De inzet, bereidheid om er samen een succes van te maken, was niet alleen een zaak van docenten, maar zeker ook van de leerlingen. Het was echt hartverwarmend om te zien hoe onze leerlingen met elkaar omgingen. Het was een waar succes en mede dankzij de coördinatie vanuit Bisbee en de sfeer tussen de collega’s onderling, een project om nooit te vergeten!’

Meer weten over de Bisbee vakantieschool?

Wilt u meer weten over de uitvoering van een NT2 vakantieschool, neem dan contact op met de vestiging in uw regio. Ben je docent en heb je interesse in werken op een vakantieschool? Mail dan je cv met motivatie naar de vestiging in jouw regio. 

Regio Zuid: 073-6409390 | zuid@bisbee.nl
Regio Noord- en Oost-Nederland: 038-8458372 | noordoost@bisbee.nl
Regio West- en Midden-Nederland: 010-3073239 | west@bisbee.nl

Bisbee maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie Accepteer cookies