Als NT2-docent word ik blij van lesgeven aan alfa’s

"Als docent alfabetisering vervul je een belangrijke rol in het dagelijkse leven van je cursisten. Je leert ze schrijven en lezen. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld voor ze open. Ze kunnen letters herkennen, ze kunnen buiten, in de stad de woorden lezen die voor hen belangrijk zijn voor het dagelijkse leven. Ze beginnen zich steeds zelfverzekerder te voelen. De cursisten zijn vaak heel erg gemotiveerd om te leren. Ze willen immers net als andere mensen ook kunnen lezen en schrijven.

Vaak leven de cursisten een beetje geïsoleerd in Nederland. School is meestal ook een ontmoetingsplaats met andere mensen. Ze voelen zich veilig in de klas en proberen het spreken hier te ontwikkelen. Fouten maken is hier dan ook niet erg. Hun spreekangst kunnen ze in de lessen overwinnen. Als docent ben je een vertrouwenspersoon waar ze met hun vragen terecht kunnen. Je hebt ook een maatschappelijke rol en je probeert ze te helpen waar het nodig is. 

Er is veelal een wederzijdse betrokkenheid. Ze vinden het erg leuk om verhalen van je te horen en ze stellen je de nodige vragen. Ze zijn net als de alfa-docent geïnteresseerd in de persoon zelf.

Als alfa-docent herhaal je veel. En bij iedere herhaling kun je het succes met ze vieren. Het vakdidactische-, interpersoonlijke- en pedagogische competenties zijn wel erg belangrijk bij het lesgeven aan de alfa cursisten."

Emel Bardakci
NT2-docent gespecialiseerd in alfabetisering

 

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Emel om als alfa-docent aan de slag te gaan?

Schrijf je dan nu in voor het alfabetiseringsscholingstraject in mei. Klik hier om meer te lezen en doe mee!

Vragen? Of kennismaken? Neem contact op met y.goossens@bisbee.nl of bel 06-83994943