'Aly, ik heb helemaal alleen de huisarts gebeld!'

Dit is de uitdaging. Het is misschien een lastige voor ons: je krijgt een brief van de lagere school van je kind, je krijgt een brief van de gemeente, de belasting stuurt een brief..... Je weet dat het belangrijk is maar je kunt de brief niet lezen, misschien herken je het logo, misschien zegt je kind wel dat de brief ingevuld moet worden en de volgende dag meegenomen... Je wilt heel graag reageren maar hebt geen idee hoe. Dit is het probleem voor veel mensen die analfabeet zijn, wel willen maar niet kunnen. Overigens dit gaat ook om mensen die Nederlands wel als moedertaal hebben, dat vergeten we soms wel in alle aandacht die er is voor het NT2.

Wat heb je nodig als alfa-docent? Geduld, inlevingsvermogen, energie, vakkennis en optimisme. Ik noem hier met name ook vakkennis, leer, lees en niet alleen uit een boek of met een cursus, luister naar en leer ook van je leerlingen. 

Waarom is alfabetiseren voor mij een mooi vak. Ergens maak je het verschil, leer je mensen om de wereld, die uit veel taal bestaat, een beetje te begrijpen. Daarnaast, dat iedereen kan leren ook al heb je misschien nog nooit op school gezeten en denk je dat je niets kunt....het lukt. Je leert mensen het schrift ontdekken en dat bij iedere letter een klank hoort en kijk, tenslotte vormen die letters en klanken woorden en met die woorden kun je weer zinnen maken. 

Je moet om kunnen gaan met de onzekerheid van leerlingen, soms ook met de boosheid omdat het vandaag even niet lukt (maar morgen vast wel), je moet eindeloos willen oefenen in het schrijven van letters en die rare klanken die het Nederlands soms heeft. Je praat, je herhaalt, je oefent korte gesprekjes, enz. Je maakt je leerlingen weerbaarder en zekerder. Op een dag weten ze waar die handtekening moet staan en wanneer de juf op de lagere school zegt dat je kind morgen pas om half 10 op school moet zijn, dan weet je welke tijd dit is. Het zijn kleine stappen die je samen met de leerlingen maakt en zo af en toe zit er een reuzestap tussen (Aly, ik heb helemaal alleen de huisarts gebeld!). 

Ben jij na het lezen van het verhaal van Aly enthousiast geworden om als alfa-docent aan de slag te gaan?

Schrijf je dan nu in voor het alfabetiseringsscholingstraject in mei. Lees hier verder en doe mee.

Vragen? Of kennismaken? Neem contact op met y.goossens@bisbee.nl of bel 06-83994943