Cursist NT2-opleiding aan het woord

Sommigen van u kennen haar wellicht als onderwijsmanager bij Bisbee. Inmiddels werkt Ellen voor Bisbee als docent. September vorig jaar is zij gestart met het NT2-opleidingstraject wat wij in samenwerking met Radboud in’to Languages organiseren. We stellen haar een aantal vragen.

Hoe ben je tot de keuze gekomen om het opleidingstraject te gaan volgen? “Ik heb in het verleden al 7 jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs, wat ik heel leuk vond, maar waar ik ook te maken kreeg met veel bijkomende werkzaamheden. Na een aantal jaren uit het onderwijs te zijn geweest kwam Bisbee op mijn pad via een bekende. Het docent zijn bij Bisbee sprak me erg aan, alleen had ik daar op dat moment niet de juiste bevoegdheid voor. Daarnaast heb ik het NT2-werkveld altijd wel interessant gevonden, net als het werkveld van Bisbee en het werk dat er gebeurd op de scholen.” Ellen kon dus niet aan de slag als docent, maar er was op dat moment wel een functie vrij op kantoor als onderwijsmanager. Na gesprekken met de directie was er een klik en kreeg zij de baan. “En had ik ook weer de connectie met het onderwijs.”

“In mijn werk als onderwijsmanager kwam ik veel bij de scholen en heb ik letterlijk in de klassen kunnen kijken. Ik merkte dat het docentschap bleef kriebelen en dat ik graag als docent voor Bisbee aan de slag wilde gaan. Die optie was er, alleen werd wel de voorwaarde gesteld dat ik het opleidingstraject zou gaan volgen. Voor mij was dit een heel makkelijke keuze. Ik heb studeren ook altijd heel erg leuk gevonden. Het volgen van het opleidingstraject zag ik dus niet als een voorwaarde, maar als een mooie kans!”

Het opleidingstraject bevalt haar heel goed en ze heeft het erg naar haar zin. De opleidingsgroep waarin Ellen zit is heel divers, zowel qua leeftijd, persoonlijkheden als achtergrond. “Heel grappig om te zien is dat het geen ‘eenheidsworst’ is”. De een heeft een heel andere invalshoek van ergens naar kijken dan de ander. De lessen ervaart zij als erg interessant, maar vooral ook als praktisch. “Je hebt er gelijk iets aan in je werkervaring. De opleiding is erg gestructureerd. Er ligt een programma en als je dat programma goed volgt met je voorbereiding, het lezen van theorie en maken van de verslagen, is het prima te doen. Je weet waar je aan toe bent, dat vind ik prettig en het geeft ook vertrouwen Ja, je moet er tijd voor vrijmaken. Maar dat gaat prima.”

Bisbee is de samenwerking met o.a. Radboud in’to Languages gestart om cursisten met een lesbevoegdheid op te leiden tot gecertificeerd NT2-docent. Ellen ziet dit echt als een toegevoegde waarde. “Het blijft natuurlijk wel een onzeker wereldje als aantallen cursisten terug  gaan lopen. Maar mensen hebben als Bisbee docent ook vrijheid. Aan de ene kant is het flexibel werk, maar aan de andere kant biedt het ook op verschillende plekken werk binnen NT2-werkveld. Het werkt van 2 kanten.”