Deelnemer Hetty Nieuwenhuizen deelt haar ervaring over de online Zoom sessie

"Voor veel docenten net als voor mij was ik genoodzaakt de lessen aan mijn cursisten anders aan te pakken. Van lessen voor de groep op locatie naar het verzorgen van online lessen op afstand was een hele uitdaging. Ik was dan ook blij met het initiatief vanuit de Bisbee Academie. De ondersteuning in de vorm van een online workshop Zoom was voor mij zeer welkom. 

 

De online workshop: Zoom 

Allereerst een vriendelijke ontvangst door Corintha Apon, de trainster. Er werd hier en daar gepraat met elkaar tot iedereen binnen en bereikbaar was. Daarna het bekende voorstelrondje door de deelnemers en eepresentatie van het doel van de workshop door Corintha. Via een PowerPoint heeft zij vervolgens stap voor stap de mogelijkheden van de applicatie uitgelegd en laten zien. Ook gaf Corintha goede tips en adviezen die zij vanuit haar eigen ervaring had opgedaan. Bijvoorbeeld over het gebruik van de microfoon en de nodige informatie over de instellingen waaraan wij, als docent moeten denken voordat gestart kan worden met een online les of een overleg. Het was een heldere en uitstekende uitleg, met goede voorbeelden. De PowerPoint-presentatie is later toegestuurd hetgeen prettig is als naslagwerk. Voor mij was de sessie leerzaam en erg nuttig. 

 

Praktische onderdelen van deze online training 

Whebben de opties polls en break-out rooms uitgeprobeerd. De polls is een leuke optie om vragen aan je cursisten te stellen en snel antwoorden te ontvangen. Die antwoorden kun je aan de cursisten tonen in een grafiek. Helaas heeft alleen de betaalde versie van Zoom deze optie. Break-out rooms is het tijdelijk in subgroepen werken. Als host kun je de subgroepen weer terughalen naar de main-sessie. Dit vond ik een erg goede optie als je cursisten in groepjes wil laten werken. 

Het voordeel tijdens de sessie van Corintha was, dat zij een assistent had die direct op vragen via de chat kon reageren. Ook als iemand ergens problemen mee had kon de assistent even bijspringen. Helaas zullen we dat zelf als docent missen. 

  

Mijn ervaring: 

Ik realiseerde mij dat ik na de workshop het zelf moest gaan doen. Dat had nog wel wat voeten in aarde, want mijn groep bestaat grotendeels uit oudere cursisten, grotendeels digibeten. Als eerste maak je de link voor de uitnodiging aan (een meeting aanmaken) en stuur je deze rond. Dat vereiste even goed nadenken want tijdens de training was ons aangeraden de eerste keer de groep in tweeën te splitsen. Dit om de cursisten te kunnen bellen als er zich problemen zouden voordoen. Ik heb ook een filmpje gemaakt met screencast-o-matic, met de stappen die je moet volgen als je op de link hebt geklikt. Dit laatste was echter overbodig, aangezien toch iedereen verschillende schermen te zien kreeg na op link te hebben gedrukt. 

 

Het in tweeën splitsen van de groep was een goed idee. Ik heb een aantal cursisten moeten bellen om ze op weg te helpen. Whebben gezamenlijk gekeken wat er mogelijk is in zoom. Een aantal opties hebben we uitgeprobeerd. 

Ik heb de gratis versie waardoor na 40 minuten het programma stopt. Met de betaalde versie kun je doorgaan zo lang je wilt. De beperking van 40 minuten kan lastig zijn, je moet daar echt rekening mee houden. 

  

De voordelen die ik ondervonden heb tijdens het gebruik van Zoom zijn: 

  • Je kan elkaar kan zien en spreken, dat heeft meerwaarde, zeker bij NT2-cursisten. 
  • Je kan cursisten in groepjes bij elkaar zetten om samen te werken. (break-out rooms) 
  • Je kunt je scherm delen. Dit is heel handig bij het geven van uitleg aan je cursisten. Je hebt dan een soort whiteboard. Maar je kunt ook een PowerPoint laten zien. 
  • Je kunt eenvoudig bestanden sturen. 
  • Ook de chatfunctie is erg handig. 

 

Nadelen van Zoom: 

  • Programma is in Engels (dit is voor mijn groep moeilijk te begrijpen) 
  • Onbetaalde versie is maximaal 40 minuten 
  • Je kunt als docent (host) de groep op mute zetten om iets uit te leggen, maar je kunt niet als docent (host) één cursist op unmute zetten als je van die persoon een antwoord wilt horen. 

 

Voor mij is Zoom een prima aanvulling op andere online tools die ik kan inzetten tijdens mijn lessen op afstand. 

Je kunt met de onbetaalde versie voldoende aan de slag en tussendoor blijven werken met bijvoorbeeld Whatsapp of andere online toepassingen die lesgeven op afstand mogelijk maken."