Docent in de spotlight: Marcel Toren

Marcel heeft nadat hij is voorgedragen vanuit collega’s van Bisbee  (regio West) een toezegging gedaan dat hij graag zijn verhaal wil vertellen. Wij zijn blij dat Marcel mee wil werken. Wij hebben Marcel een aantal vragen voorgelegd.  

Hoe lang werk je bij Bisbee en hoe ben je bij ons terecht gekomen? 

"Sinds februari 2018 werk ik bij Bisbee. Ik heb mij in het verleden bij een andere intermediair in het onderwijs ingeschreven en kwam via deze partij terecht in het NT2 werkveld. Tijdens een bijeenkomst bij de opdrachtgever kwam ik docenten en trainers van Bisbee tegen. Ik raakte aan de praat met docenten die via Bisbee werkzaam waren en zo is het uiteindelijk na een gesprek met Tanja Woudenberg, tot een samenwerking gekomen."

 

Hoe ben je NT2 docent geworden? 

"In mijn familie zijn er verwantschappen met Suriname. Daardoor heb ik een aantal jaren in Suriname gewoond en gewerkt. Ik heb aan den lijve ondervonden dat communiceren niet mogelijk is als je de taal niet beheerst. Ik was genoodzaakt om Surinaams (Sranantongo) en Javaans te leren zodat ik beter kon integreren. Het niet spreken van de taal is niet alleen ongemakkelijk maar geeft ook een gevoel van onmacht. Door het leren van de andere talen werd de interesse gewekt voor het NT2 volwassenenonderwijs. Nu ben ik mij verder aan het professionaliseren en volg de Post HBO NT2 opleiding zodat ik vanaf 2020 een gecertificeerde NT2 docent ben."

 

Wat is jouw expertise? 

"Ik heb inmiddels verschillende facetten van het NT2 werkgebied doorlopen. In eerste instantie betrof het taalonderwijs verzorgen aan migranten die niet verplicht waren in te burgerenimportbruiden, EG-ingezetenen die naar Nederland waren gekomen vanwege een gezinshereniging en arbeidsmigranten. Deze doelgroep koos er zelf voor om de Nederlandse taal te leren. De laatste 2 schooljaren geef ik les aan jongeren die leerplichtig zijn en scholing volgen aan EOA en volwasseneneducatie bij een particuliere taalaanbieder. Deze combinatie is de ideaal want kiezen voor een specifieke doelgroep wil ik liever niet. Nederlands/NT2, NT1 en sociale vaardigheden zijnde vakgebieden waar ik vaardig in ben."

 

Hoe verloopt jouw werkdag? 

"Ik heb naast het werken op school, een eigen praktijk voor Ayurvedische geneeskunde. De afwisseling vind ik erg leuk. Maar door de diversiteit aan werkzaamheden moet ik goed plannen en tijdig alles voorbereiden.  Ik start daarom vroeg in de ochtend zodat mijn werkdag geordend van start kan gaan.  Belangrijk voor mijn is het praatje met collega’s in de docentenkamer gevolgd door de persoonlijke begroeting in het klaslokaal. Dit minipraatje voor aanvang van de les hoort erbij zoals een luisterend oor bieden. Echte interesse tonen. Tijdens de les wil ik graag de individuele leerling de nodige aandacht geven want dit bevordert niet alleen de leerprestaties, maar levert ook enthousiasme bij de leerlingen op. De cursisten/leerlingen zijn over het algemeen gemotiveerd waardoor de lessen in een goede harmonie verlopen. Zodoende kan er tijd gemaakt worden voor persoonlijke omstandigheden van individuele leerlingen die extra aandacht behoeven. Mijn dag is nooit hetzelfde, iedere dag is uniek."

 

Wat is er zo leuk aan je werk? 

"Ik vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan talentontwikkeling, het helpen van anderstaligen naar een betere plek in onze maatschappij en als mens gezien worden. Dit betekenisvol kunnen zijn. Het gaat er niet om wat je doet maar wie je bent. Je hoeft geen arts of advocaat te zij om mee te tellen in de maatschappij. Een basisbeginsel hiertoe zijn goede gedragsvormen. Daarmee kun je heel ver komen. Ik wil iedereen in mijn groepen daarbij behulpzaam zijn. Daar zet ik mij voor in, daar word ik blij van."

 

Hoe ziet je ideale loopbaan er uit? 

"Combineren van verschillende zaken zoals mijn eigen praktijk en het verzorgen van onderwijs binnen het NT2 werkgebied. Belangrijk is dat je de dingen doet, leuk moet blijven vinden. Ik zou graag voor Bisbee willen blijven werken omdat ik de flexibiliteit (lees vrijheid) als prettig en bij mij passend ervaar, daarnaast de open en heldere communicatie en de kleinschaligheid. Je telt mee en je wordt gewaardeerd."

 

Wil jij ook graag jouw persoonlijke verhaal en ervaringen met Bisbee delen? Neem dan contact op met marketing@bisbee.nl en wie weet staat jouw verhaal hier binnenkort!