Docent in de spotlight: Margaret Fischer

Hoe lang werk je bij Bisbee en hoe ben je bij Bisbee terecht gekomen?

"Het gesprek met Ellen van Donk kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was op 28 mei 2015. Ik ging  met gemengde gevoelens naar Den Bosch toe. Het gesprek verliep zeer plezierig en was ook wel confronterend. Het kon weer een begin zijn van een onderwijscarrière in een andere tak van sport, anders dan het VMBO. Het volwassenenonderwijs leek mij wel wat.

Op 7 oktober ben ik dan gevraagd om les te geven in Nederlands en rekenen aan volwassen cursisten van Intratuin  die de BBL-opleiding volgden om respectievelijk MBO-3 of MBO-4 niveau te halen. Naast een andere ‘klus’ bij SVO-Houten heb ik dit een jaar volgehouden. Dit was niet helemaal het werk wat ik zocht. Ik had intussen ook een jaar vrijwilligerswerk gedaan bij vluchtelingenwerk en dat werk vond ik echt interessant. In augustus 2016 kreeg ik een baan aangeboden op het ROC Rivor te Tiel als NT2 docent.

In september belde Ellen mij op, of ik belangstelling had om de opleiding voor NT2 docent aan de VU te volgen. Er was een plaatsje opengevallen. Ik heb een dag bedenktijd gevraagd en natuurlijk ja gezegd. In oktober 2017 behaalde ik mijn certificaat."

Waarom ben je een NT2 docent geworden?

"Het vrijwilligerswerk is mij zeer goed bevallen. Ik bemerkte dat het contact met anderstaligen heel fijn is. Ik vond wel dat ik meer gereedschappen nodig had om deze mensen goed te kunnen onderwijzen en begeleiden. Dat heb ik samen met de andere cursisten bijgeleerd in de opleiding op de VU."

Wat is jouw expertise?

"Tegenwoordig werk ik vooral met staatsexamen I en II groepen. Daar ben ik dan ook mentor van."

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

"Elke dinsdag en donderdag werk ik op het ROC Rivor in Tiel. De staatsexamen I groep heeft twee dagdelen les, Stex II alleen een avonddeel. Alle onderdelen, luisteren, spreken, schrijven en lezen komen iedere les aan bod. We werken veel in groepjes, omdat de cursisten dan lekker actief zijn. Mijn voorbereiding van de lessen duurt nog steeds te lang, maar ik vind het fijn om de lessen goed en goed voorbereid te laten verlopen."

Wat is er zo leuk aan je werk?

"Eigen inbreng op het ROC is erg belangrijk. Zo was er laatst een 'Nederland week' waarin ik heel veel Nederlandse liedjes met de cursisten heb gezongen, met pianobegeleiding,  en daarnaast een sollicitatie-training heb verzorgd met gebruik van mensen van buitenaf. We hebben diezelfde week ook verschillende musea in Tiel bezocht. Ook zijn we al eens in de nieuwe bibliotheek in Tiel geweest, Zinder. Vorige maand zijn we zelfs voor een voorstelling uitgenodigd in de Agnietenhof.

Het steeds aanbieden van nieuwe activerende didactische werkvormen houdt de cursisten ook scherp en bij de les. Dat vind ik ook leuk. Daarnaast zijn de gesprekken met de cursisten boeiend en verrijkend."

Heb je nog tips of iets toe te voegen?

"Bezoek af en toe cursussen en workshops van Bisbee. Ik heb er verschillende gevolgd en binnenkort ga ik naar de cursus in Den Bosch over woordenschat. Altijd weer ontmoet je mensen met andere en/of nieuwe ideeën en krijg je een update over je eigen kennis van het NT2-onderwijs."

 

 Wil jij ook graag jouw persoonlijke verhaal en ervaringen met Bisbee delen? Neem dan contact met marketing@bisbee.nl en wie weet staat jouw verhaal hier binnenkort!