Docent in de spotlight

Hoe lang werk je bij Bisbee en hoe ben je bij Bisbee terecht gekomen? 

Sinds augustus 2013 werk ik bij Bisbee als docent NT2. In dat jaar begon ook de samenwerking tussen Bisbee en Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch. In 2012 heb ik bij KW1C stage gelopen voor mijn opleiding Leraar NT2. Ik wilde graag op KW1C blijven werken en dat was mogelijk via Bisbee. 

Waarom ben je docent-NT2 geworden? 
 
Ik ben geboren en getogen in Tsjechië en sinds 1997 woon ik met mijn Nederlandse man en twee kinderen met veel plezier in ’s-Hertogenbosch. Na onze verhuizing naar Nederland in 1997 en de geboorte van onze eerste dochter ben ik tijdens de eerste levensjaren van mijn kinderen fulltime moeder geweest. Daarna wilde ik graag een vak gaan uitoefenen dat ik goed kon combineren met de zorg voor mijn kinderen en heb ik besloten om me te gaan verdiepen in taalonderwijs. In 2003 ben ik gestart met het geven van taallessen Tsjechisch aan Nederlanders en Nederlands aan Tsjechen. Dit werk beviel me zo goed dat ik me verder wilde gaan ontwikkelen als taaldocent. Daarom heb ik in 2012 de post-hbo opleiding Leraar Nederlands als tweede taal (NT2) aan Fontys Hogescholen gevolgd en succesvol afgerond.  

Wat is jouw expertise binnen het volwassenenonderwijs? 
 
Cursussen alfabetisering, inburgering, staatsexamens en cursussen voor taalverhoging.

Wat is er zo leuk aan je werk als NT2-docent? 
 
‘Nederlands is een moeilijke taal’. Toen ik in Nederland kwam wonen en al aardig Nederlands sprak, heb ik veel Nederlanders deze zin tegen mij horen zeggen. Ik was het daar niet mee eens, omdat ik de Nederlandse taal eigenlijk niet zo moeilijk vond vergeleken met mijn Slavische moedertaal. Ik ging me steeds meer verdiepen in het Nederlands en kwam erachter dat ik mij professioneel wilde gaan ontwikkelen op het gebied van taalonderwijs. Ik heb hier de afgelopen jaren een grote passie voor opgebouwd. Ik voel een bepaalde verbondenheid met de cursisten. Ik weet hoe het is om in een land te komen wonen waar alles nieuw is, waar je aan alles en iedereen moet wennen en waar je moet accepteren dat bepaalde dingen eenmaal anders gaan dan in je geboorteland. 
Ik vind het geweldig als ik de cursisten kan helpen om de eerste belangrijke stap te zetten in dit proces. En dat is het leren van de taal van je nieuwe land. Het Nederlands is voor mij ooit een vreemde taal geweest die ook ik heb moeten leren. Dat helpt mij nu enorm tijdens het lesgeven. Ik kan goed aanvoelen en begrijpen waar de knelpunten voor de cursisten liggen.

Waarom heb je er voor gekozen om als NT2-taalassessor aan de slag te gaan bij Taaltoetsers? 
 
Eind september 2019 werd ik door een collega van Bisbee benaderd met de vraag of ik een training wilde volgen voor het afnemen van spreekexamens (Examinator NT2 mondelinge vaardigheden, niveau A1 en A2). Zonder te aarzelen heb ik meteen ja gezegd, omdat ik dit als een nieuwe uitdaging zag. 

Hoe ervaar je het examineren? Heb je profijt van jouw brede kennis op NT2 gebied? 
 
Hoewel ik nog niet veel ervaring heb kunnen opdoen met het examineren, kan ik nu al zeggen dat ik het afnemen van examens interessant en uitdagend vind. Je moet examens afnemen bij kandidaten die je niet kent. Dat is heel iets anders dan toetsen afnemen bij cursisten uit je ‘eigen’ groep. De examinator weet niet van tevoren welke prestatie hij/zij van de kandidaat kan verwachten. Als assessor draag je een grote verantwoordelijkheid. 
Ik heb veel ervaring met o.a. cursussen inburgering en weet inmiddels heel goed wat er van de cursisten voor het bereiken van niveau A1 en A2 verwacht wordt. Daar heb ik zeker profijt van bij het examineren.  

Wat maakt de combinatie werken als NT2-docent en NT2-assessor aantrekkelijk? 

Ik werk met veel plezier in het NT2-onderwijs. Het werk als NT2-assessor zie ik als een verlengstuk van mijn werk als docent en als een mooie professionele ontwikkeling. 

Is je werk bij Bisbee en haar opdrachtgevers te combineren met andere activiteiten? Ervaar je dit als een positieve bijkomstigheid als ‘flexdocent’. 
 
Ik werk in het NT2-veld ook als ZZP‘er. De combinatie ‘flexdocent’ - ZZP‘er werkt voor mij uitstekend. Het brengt veel afwisseling en nieuwe uitdagingen met zich mee.