Docentcoach aan het woord: Anita Goorts

Bij Bisbee zijn er verschillende docentcoaches actief. De coaches houden zich bezig met de werkzaamheden en ontwikkeling van de docenten die voor Bisbee werkzaam zijn. Dankzij de lesbezoeken en feedbackgesprekken van de coaches wordt de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd. Daarnaast helpt de terugkoppeling van feedback de docenten groeien binnen hun werkveld. Een van deze docentcoaches is Anita Goorts. In dit artikel vertelt zij over haar werkzaamheden als coach en hoe zij dit ervaart.

Ik ben docentencoach bij Bisbee, ik zal u uitleggen wat ik precies doe. Ik voer ontwikkelingsgesprekken met collega docenten.

Als docentencoach bij Bisbee ga ik verschillende ROC’s en taalinstituten in regio Zuid-Nederland af om docenten een klassenbezoek te brengen en een ontwikkelingsgesprek te voeren. Hiervoor heb ik een mooi computerprogramma waarin ik alle bevindingen kan vastleggen.

Ik maak een afspraak, ontvang tevoren een rooster, lesprogramma en lees mij in. De docent krijgt namelijk vooraf een formulier waarin hij/zij de bevindingen invult. Dit zijn o.a. tevredenheid werksituatie, pedagogisch didactisch, vakinhoudelijk, organisatorisch, samenwerking met collega’s, reflectie en ontwikkeling. Ook kan de docent aangeven wat zijn/haar ontwikkelpunten zijn. Hiermee kan ik dus rekening houden tijdens het lesbezoek. Ook de klant/ school kan zijn bevindingen noteren, zodat we een compleet functieprofiel krijgen van de docent.

Op de bezoekdag zelf maak ik kennis met de docenten, leg ze uit wat de bedoeling is en observeer hun les. Wanneer mogelijk bespreek ik het geheel meteen na met de betreffende docent. Ik geef tips en eventuele aanvullingen. Dat is de reden dat ik zelf ook nog steeds les blijf geven. Ik vind het heel belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de lespraktijk, zodat ik een gedegen advies kan geven aan de docenten.

Binnen Bisbee wordt goed op kwaliteit gelet door onder andere second opinion te doen en intervisie-bijeenkomsten te organiseren. Ook wordt erop gelet dat we geen naaste collega’s gaan observeren, zodat we tot een objectief oordeel en resultaat komen, dit vind ik erg fijn!

Wil je meer weten over wat ik doe? Of lijkt het je interessant om op je school gebruik te maken van mijn expertise, schroom niet om Bisbee een berichtje te sturen: zuid@bisbee.nl

Anita Goorts

Coach en NT2 docent Bisbee