Hilde Leenders, docent ISK aan het woord

Na mijn zwangerschapsverlof keek ik er naar uit om mijn lokaal van de ISK in Den Bosch weer in te lopen. Mijn leerlingen van de ALFA-klas te begroeten en mijn eerste les weer te geven. In de pauze lekker kletsen met collega's heb ik ook gemist tijdens mijn verlof. 

Deze eerste les in mijn lokaal heeft nog steeds niet plaatsgevonden. In de week dat ik zou beginnen worden de scholen gesloten. Wat nu? Hoe ga ik dan contact maken met mijn klas en mijn eerste les geven?  

Mijn eerste stap was telefoonnummers verzamelen en een Whatsapp groep aanmaken. De tweede stap was een belronde, maar helaas weinig contact. 

Ik vind het belangrijk dat leerlingen thuis verder gaan met de lesstof waar ze mee bezig waren in de klas. Ik bouw ons kantoor om tot klaslokaal. Op het whiteboard schrijf ik belangrijke informatie en tips. De camera laat ik draaien en ik neem mijn eerste les op. Ik deel het filmpje met de leerlingen en krijg vrij snel vragen en reacties. Het werkt, dus dit ga ik vaker doen!  

Daarnaast is het belangrijk dat mijn leerlingen blijven lezen en schrijven. Via de post heb ik werkboekjes verstuurd. De leerlingen werken in dit boekje en sturen foto's van de gemaakte bladzijdes via Whatsapp. Samen lezen via videobellen is ook een heel avontuur.  

Inmiddels ben ik een stuk creatiever geworden om mijn lesdag in te vullen en contact met mijn leerlingen te krijgen. Ik kijk er naar uit om weer mijn lokaal in te lopen en mijn leerlingen de hand te schudden.  

Gelukkig dat lesgeven op afstand een prima oplossing is om het taalniveau op peil te houden.