Maak kennis met Josette: Docent bij Nationale Zorgklas

Mijn naam is Josette. Al geruime tijd geleden solliciteerde ik als taalassessor bij de afdeling van Taaltoetsers van Bisbee. Helaas leverde dit niet de gewenste match op en werden mijn gegevens, met toestemming, opgenomen in de database van Bisbee. Tot enkele maanden geleden een van de recruiters van Bisbee contact opnam. Via een korte sollicitatieprocedure startte ik enkele dagen later met een train de trainer-traject. Door deze 2-daagse training bij Nationale Zorgklas werden docenten zorg en welzijn klaargestoomd voor het echte werk. Fijn aan dit traject was, dat je collega’s leerde kennen, veel kennis kon opdoen van het leerplatform en lesgeven via zoom. Daarna ging het eerste traject van start. 

Via een 4-daagse onlinecursus worden allerlei mensen met verschillende achtergronden en diverse leeftijden opgeleid tot hulpkracht en worden zij door vakdocenten voorbereid op werken in de zorg. Dit leertraject is een landelijk initiatief. Er worden honderden deelnemers opgeleid die uiteindelijk onder andere via de organisatie Extra handen in de zorg, als extra hulpkracht ingezet kunnen worden 

Voor mij was het vertrouwd om online lessen te verzorgen. Dat komt omdat ik als ZZP’er al werkte voor verschillende afstandsopleiders en daarnaast veel online EVC-assessments afneem. Verder kwam de reeds opgedane ervaring als docent zorg en welzijn voor onder andere niveau-2 helpende opleiding mij heel goed van pas. Het feit dat ik ook al vaker e-learning lesmateriaal ontwikkeld heb, helpt mij nu bij het lesgeven bij Nationale Zorgklas. Het is gebleken dat mijn kennis en ervaring van toegevoegde waarde zijn binnen de Nationale Zorgklas en de doelgroep die aan het traject deelneemt. 

Differentiëren vanwege de grote verschillen in achtergrond binnen de groepen en de wekelijkse start van een nieuwe groep is het lesgeven intensief en vraagt veel van de docent. Daarnaast moet er steeds worden ingespeeld op actualiteiten over Covid-19 en gekeken worden naar de samenstelling van de groep. Dit maakt het lesgeven spannend en uitdagendBovendien leer je als docent veel van de ervaringen van de deelnemers. Iedere deelnemer brengt eigen kennis en ervaring mee en dat is fijn. De cursus wordt beter en levendiger als cursisten dat met de groep en jou als docent willen delen. De kennis uit de Modules vormt de basis maar de interactie met de groep geeft deze cursus echt vorm en extra inhoud. Ook het contact met collega docenten is erg leuk en waardevol: je leert ook weer van elkaar. 

Ik haal veel voldoening uit het bereiken van het doel namelijk, veel mensen, ook van buiten de zorg, een basis meegeven voor werken in de zorgHet leertraject van 4 dagen is slechts een basis voor het uitvoeren van ondersteunde werkzaamheden in de zorg (hulpkrachten)Daarmee biedt het leerplatform voldoende scholing en is het een goed en bruikbaar initiatief. Het mooie aan dit traject is, dat de cursisten direct aan de slag kunnen doordat er tekorten in de zorg zijn ontstaan, onder andere door corona, en het geeft de cursisten ook de mogelijkheid om enthousiast te worden over werken in de zorg en het gaan volgen van een ’echte’ opleiding zorg en welzijn.  

Josette deelt graag haar ervaring over het werken met Bisbee: fijne samenwerking met alle betrokkenen, niets is te veel, prettige communicatie. Bisbee is een team met enthousiaste en betrokken medewerkers. 

Josette wil ook een oproep doen aan de zorg: Maak gebruik van de cursisten die opgeleid zijn bij Nationale Zorgklas. De cursisten zijn zeker in staat om zorg ondersteunende taken uit te voerenHet is van nut voor de zorg en het ontlast de mensen op de werkvloer. Het kan, dus doen!