Oud-cursist aan het woord

Hoe gaat dat inburgeren, Nederlands leren, je weg vinden in ons kikkerlandje? En waar kom je terecht als je eenmaal je staatsexamen hebt gehaald? We brengen het onder woorden vanuit onze (oud-)cursisten. Deze keer Omid, die wel een heel mooi succesverhaal vertelt...

Geen makkelijke weg

“Toen ik vijf jaar geleden in Nederland kwam, stond ik aan het begin van een nieuw leven in een onbekend land. Ik kende de taal niet en ik wist ook nog niet veel van de regels en wetten van dit land. Je weet niet zo goed waar je moet beginnen”, zo vertelt Omid. “Wanneer je nog geen Nederlands kent, is het geen makkelijke weg, maar er wordt wel van je verwacht dat je de brieven begrijpt die je ontvangt van instanties als de belastingdienst, de woningbouwvereniging, de gemeente Rotterdam, DUO, etc. Ook heeft elke cultuur andere gewoontes, maar ook andere normen en waarden.”
 

Lachen in de les

Omid vertelt met een brede glimlach over zijn NT2-lessen: “Soms moesten we erg lachen om elkaar, omdat we elkaar niet altijd begrepen. Maar het is ook belangrijk om elkaars cultuur en religie te kennen, zodat je respectvol met elkaar kunt omgaan. Ik heb in mijn klas mensen ontmoet uit veel verschillende landen. We hebben altijd allemaal respect voor elkaar gehad. Met sommigen ben ik vrienden geworden. Ik heb veel geleerd van mijn mede-cursisten. Hun levensverhalen, maar ook hun cultuur, hun normen en waarden: ik vind het ontzettend interessant!”
 

Goede begeleiding

Volgens Omid was het ontzettend belangrijk om snel de Nederlandse taal te leren. “Mijn docenten hebben me hier heel goed in begeleid. Ik kon altijd bij hen terecht met lastige vragen. Ik ben elke dag dankbaar voor alle kansen en mogelijkheden die mij gegeven zijn”, zo zegt Omid. Hij werkt nu als model en loopt internationale shows. “Mijn docent van Bisbee Flexonderwijs heeft mij geholpen in Nederland aan mijn carrière te werken.”