Stabiliteit in verwarrende tijden

Het zijn verwarrende tijden. Jarenlang ben ik met veel plezier eigenaar van MCFaralley Music en actief als manager, dirigent, artistiek leider, adviseur podiumkunsten en coach. Ook geef ik lezingen voor diverse instanties. Ik ontwikkel multidisciplinaire en grensoverschrijdende programma’s en werk daartoe samen met componisten, regisseurs, musici, auteurs, acteurs en choreografen. Ik geloof onvoorwaardelijk in de kracht van kunst en cultuur. Maar door de coronapandemie kwam in maart 2020 het merendeel van mijn werkzaamheden abrupt tot stilstand. 

Eerder was ik dertien jaar werkzaam als docent muziek aan het Sint-Janslyceum in Den Bosch. Na zorgvuldige overwegingen besloot ik – al dan niet in deeltijd – weer terug te keren naar het onderwijs. Aangespoord door nieuwsgierigheid koos ik echter voor een nieuw vak en tegelijkertijd een oude liefde: Nederlands. Deze keuze werd aangemoedigd door mijn dochter Edith die docent Nederlands is aan het Laurens Lyceum in Rotterdam. Ik schreef mij in voor het opfristraject van Bisbee.

Het opfristraject van Bisbee Flexonderwijs en de stage bij De Leijgraaf in Veghel waren een zoektocht naar stabiliteit in verwarrende tijden. Op weg naar innovatie van mijn arbeidzaam leven zocht ik houvast bij een viertal wegwijzers. Deze wegwijzers noemde ik ‘loslaten’, ‘ambitie’, ‘standvastigheid’ en ‘motivatie’. Dankzij de deskundige adviezen, de uitstekende begeleiding en de inspirerende opfriscursus van Bisbee vond ik de juiste richting. Dit voorjaar start ik als docent Nederlands aan de ISK (Internationale Schakel Klas) van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Blij weer volledig aan de slag te kunnen. Ik heb er zin in.


Marc Versteeg