Tanja van Oort is met ingang van november 2015 de nieuwe onderwijsmanager bij Bisbee. Zij stippelde haar werkzame leven niet precies uit, maar wist wel al van jongs af aan dat zij iets wilde doen met onderwijs en kennisoverdracht. Zij studeerde journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens op redacties van tv-programma’s als Ontbijt TV en Waku Waku van de KRO en In de maling van KinderNet 5. Via deze programma’s kwam ze veel op scholen om kinderen te interviewen en in samenwerking met het Wereld Natuurfonds produceerde ze reportages over dieren.

De vluchtigheid van het televisiewerk en de korte projecten bleken onbevredigend en zorgden ervoor dat zij startte met de PABO. Als zij-instromer kon zij direct als leerkracht aan de slag en in twee jaar tijd behaalde zij haar diploma. Daarnaast ontwikkelde zij zich tot leerkrachtenbegeleider en bouwcoördinator, waar zij ook nog een post HBO midden-management voor volgde.

Na tien jaar voor de klas kregen Tanja en haar gezin de kans om naar St. Maarten te verhuizen. Zij werkte er voor een reclamebureau, maar al snel startte zij daarnaast ook met lesgeven. Eerst NT2-lessen voor kinderen met een taalachterstand (Nederlands is de instructietaal op de meeste scholen, maar niet de voertaal op het eiland). Later is dat uitgebreid met groepen ouders in de avonduren. Dit bleek Tanja zo goed te liggen dat zij zich hier graag verder in wilde ontwikkelen.

Ze volgde een Inlingua training op de University of St. Maarten en ging daarna voor verschillende educatieve instellingen als taaltrainer aan de slag. In St. Maarten zijn veel mensen die willen inburgeren en een zelfde inburgeringsexamen als in Nederland moeten doen. Tanja’s trainingen waren dan ook vooral gericht op naturalisatie en inburgering, maar voor een trainingscentrum bekwaamde zij ook overheidspersoneel in zakelijke communicatie.

Sinds een paar maanden is Tanja weer terug in Nederland. Ze zette haar werk als taaldocent voort bij de Dutch Summer School, met cursisten van Nieuw-Zeeland tot Kenia, die intensieve taaltrainingen volgden. Sinds oktober is zij ook aan de slag als docent inburgering bij het NCB in Utrecht en in november ging ze dus ook nog aan de slag bij Bisbee.

‘Voor mij een ideale manier om mijn kennis en ervaring op een andere manier toe te passen. De combinatie met het lesgeven maakt het helemaal divers. Ik ervaar Bisbee tot nu toe als een heel warm bedrijf dat middenin de samenleving staat. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor talloze mogelijkheden en ik vind het daarom interessant en spannend om in deze fase met allerlei nieuwe plannen, aan boord te stappen.’

Tanja van Oort is 39 jaar, heeft een man en twee kinderen van 14 en 10 jaar.