Terugblik: Vakantieschool ISK Assen door Bisbee

In de weken 32 en 33 werd door Bisbee de Zomerschool 2019 op de ISK (Dr. Nassau College) in Assen georganiseerd. Iedere dag waren er zo`n 25 leerlingen die verdeeld over drie groepen allerlei activiteiten ondernamen rondom het thema Vriendschap. 

De meesten leerlingen wonen in het Asielzoekerscentrum van Assen. Voor deze kinderen duurt de zomervakantie lang: "Kan daar niks doen meneer, alleen spelen voetbal!" Daarom werd Bisbee gevraagd een vakantieschool te realiseren voor de duur van 2 weken. Een aantal docenten, Tineke, Bianca en Aat vonden het erg leuk om hieraan mee te werken.  

Het is belangrijk dat de docenten in samenwerking met Bisbee een gevarieerd programma samen- stellen. Een programma dat naast inhoudelijke lessen ook voldoende ontspanning biedt. Leuke activiteiten en een aansluitend programma op inhoud en taalniveau is essentieel zegt een van de docenten. We moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de leerlingen deze twee weken enthousiast en gemotiveerd zijn en blijven. De betrokken docenten hebben elke dag een afwisselend programma neergezet. Naast aandacht voor taal: gesprekken over vriendschap, werkvormen gericht op woordenschat, was er veel ruimte voor expressieve activiteiten, zoals zang en dans, voor sport en spel, maar ook voor film en het gezamenlijk organiseren van uitgebreide lunches.  

Er zijn prachtige wapenschilden ontworpen en getekend, gekleurd en geschilderd, we hebben een paar films bekeken (Koning van Katoren en Timboektoe, beide verfilmingen van boeken van Nederlandse jeugdboekenschrijvers, Jan Terlouw en Carry Slee), we hebben over dilemma`s gediscussieerd, er zijn vriendschapsbandjes gemaakt en spelletjes gedaan. 

De leerlingen hebben twee keer een fantastische lunch voor iedereen verzorgd, van boodschappen doen, de tafels mooi dekken tot aan afwassen en de boel opruimen aan toe! 

Er is een lied ingestudeerd, onder gitaarbegeleiding van een van de docenten en een leerling en een paar meiden bleken tot hun eigen verrassing erg goed te zijn in... sjoelen! 

Een absoluut hoogtepunt was de workshop Arabisch dansen, die verzorgd werd door een oud-leerling van de ISK en twee van zijn broers. Ze wisten een groot deel van de leerlingen (en de docenten!) met hun enthousiasme aan te steken en er werd volop meegedanst!   

Ook het afsluitende Cadeauspel was een groot succes, onder grote hilariteit werden er leuke maar ook minder leuke cadeautjes, zoals een afwasborstel, verworven, weer weggegeven of geruild, op gezag van een grote dobbelsteen die gegooid moest worden. 

 De sfeer was het best te omschrijven als schools, maar dan ontspannen en losjes. Zowel de leerlingen als docenten hebben deze vakantieschool als een leuke en leerzame vakantiebesteding ervaren. Voor herhaling vatbaar.