Wat doet een Taalassessor eigenlijk?

Ben je benieuwd wat een Taalassessor precies doet? Jelita Jansma is recentelijk gecertificeerd via Bisbee Flexonderwijs en is nu werkzaam voor ons als Taalassessor. In dit stukje dat ze geschreven heeft, licht ze toe wat de functie precies inhoudt en hoe dit haar bevalt.

"Jullie hebben laatst gelezen dat ik mijn certificaat voor Taalassessor heb behaald, maar misschien vroeg je je ook af wát ik dan precies doe?

Meestal vertel ik dat ik examinator ben, dat zegt mensen meer. Als taalassessor/-toetser bij Bisbee ga ik verschillende MBO-scholen in regio Noord-Oost Nederland af om spreek- en schrijfexamens af te nemen. Ik ontvang van tevoren een rooster en lees mij in. Op de examendag zelf stel ik studenten gerust, leg ze uit wat de bedoeling is, luister naar hun presentatie of voer een Engels gesprek met ze en samen met mijn collega-assessor beoordelen we het taalniveau Engels.

Ook werk ik veel thuis en kijk dan schrijfexamens na. Dit kan ik lekker op mijn eigen tempo en tijd doen. Ik vind het mooi om te lezen hoe bepaalde beroepsvaardigheden van verschillende opleidingen worden weerspiegeld in een schrijfproduct, prachtig hoe studenten dat doen!

Omdat ik geen enkele student persoonlijk ken, kan ik makkelijker tot een objectief oordeel en resultaat komen, dit vind ik erg fijn! Binnen Bisbee wordt goed op kwaliteit gelet door onder andere second opinions te doen en intervisie-bijeenkomsten te organiseren. Wie mij persoonlijk kent, weet dat ik kwaliteit hoog in vaandel heb staan en daarom voel ik me goed bij Bisbee."

Zou je ook als Taalassessor aan het werk willen? Kijk dan bij onze vacatures om te zien welke mogelijkheden er zijn!