'Wat is uitdagender dan lesgeven aan cursisten die voor het eerst scholing krijgen'

Alfabetisering: honderd procent puur NT2 onderwijs.

Wat is uitdagender dan lesgeven aan cursisten die voor het eerst scholing krijgen? Zij zijn vaak op jonge leeftijd gaan werken in het thuisland en krijgen nu een boek, een pen en een chromebook. Een  kans om deel te nemen aan het onderwijs. En dat nog wel in een andere taal!  Voor de docent een geweldige uitdaging. NT2-onderwijs in zijn meest pure vorm.

Als je dit goed in de vingers wilt hebben, moet je als docent didactisch sterk zijn. Het leren spreken, schrijven en lezen gaat vaak niet vanzelf.  Bereid je goed voor op de les. Elke leerwinst moet samen met de cursisten “bevochten” worden.

Fijn als je heel geduldig bent. Als alfa-docent moet je de leerstapjes klein houden. Als je deze cursisten succes laat ervaren krijg je er veel waardering voor terug. Het geeft je een enorme voldoening. Op mijn school werken we  sinds dit jaar met een methode die door knappe didactici in elkaar gezet. Het heeft mijn plezier in het verzorgen van alfabetiseringsonderwijs alleen maar vergroot.

Mijn eigen ervaring is dat ik de mentale voorbereiding op de les altijd zeer belangrijk heb gevonden. Hoe kan ik mijn les zo vormgeven dat mijn cursisten succes ervaren?  Hebben we genoeg samen geoefend dat mijn cursisten sterk staan als ze zelf een gesprek moeten voeren in het ziekenhuis of bij de gemeente?  Papa neemt je bij de hand maar laat je ook los om zelf te fietsen. Graag wil ik leren om meer ruimte te geven aan eigen leervragen van de cursisten. Naast het sturende vanuit de docent, is een stukje dat van de cursist persoonlijk is erg belangrijk.  Ik heb een artikel over “het rode boekje” gelezen. Een boek waarin cursisten hun eigen werk verzamelen.  In die hoek wil ik mijn volgende stap als alfabetiseringsdocent gaan zetten. Ook vraag ik me af hoe alfabetisering in het nieuwe inburgeringsstelsel wordt vormgegeven?  De cursus  “Specialist Alfa docent “ helpt mij verder in mijn ontwikkeling als docent.

Marcel Biemans

Allround NT2-docent met specialisatie alfabetisering

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Marcel om als alfa-docent aan de slag te gaan?

Schrijf je dan nu in voor het alfabetiseringsscholingstraject in mei! Lees meer via https://bit.ly/3itOD1T en doe mee!

Vragen? Of kennismaken? Neem contact op met y.goossens@bisbee.nl of bel 06-83994943