Masterclass ‘Traumasensitief lesgeven’ regio West een succes!

Donderdag 4 oktober waren we te gast bij onze opdrachtgever Da Vinci College Anderstaligen te Leiden, waar wij de Masterclass ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’ organiseerden. De Masterclass werd verzorgd door Stolkpsycholoogonline.

Docenten binnen het NT2-werkveld krijgen vaak te maken met trauma in de klas. Een ‘onzichtbare koffer’ met problemen die vaak tot uiting komen in de vorm van gedragsproblematiek. Denk hierbij aan agressie, wantrouwen, frustratie en een gebrek aan focus. “Toch is het zichtbare gedrag op school vaak maar het topje van de ijsberg, met daaronder onverwerkte gevoelens: angstige en negatieve gedachtes”, aldus Karien Stolk, onze trainster deze dag.

Samen met haar collega Audrey Buerman neemt Karien tijdens deze masterclass schoolleiders, docenten en andere betrokkenen uit regio West mee in de wereld van trauma. Wat is trauma precies en wat zijn de kenmerken? Welke gevolgen heeft traumatisering op de ontwikkeling van de hersenen en de informatieverwerking? In hoeverre kun je hier als school in begeleiden en wanneer verwijs je iemand door?

Tijdens de masterclass werd inzicht verkregen in waar docenten en andere betrokkenen, die werken met deze doelgroep, tegen aan kunnen lopen. Onderwerpen die besproken werden waren o.a.: Waarom is traumasensitief lesgeven belangrijk? Hoe vergroot je de veerkracht van een leerling, docent en school?

Als school en docent kun je veel voor deze leerlingen betekenen. Denk aan het bieden van regelmaat en voorspelbaarheid, een veilige plek, het opbouwen van vertrouwen en vriendschappen en het verbeteren van de zelfregulatie.

Let daarbij wel op je eigen veerkracht. Karien geeft aan: “Het is voor docenten vooral heel belangrijk om eigen grenzen te kennen en te respecteren, je bewust te zijn van je eigen emoties, gedachten en gedrag en goed voor jezelf te zorgen.”

Na de masterclass werd er, onder het genot van een hapje en een drankje, nagepraat over de onderwerpen die aan bod kwamen. We kijken terug op een intensieve en leerzame middag.

Deze masterclass werd georganiseerd vanuit onze Bisbee Academie. Naast ons bestaande aanbod van cursussen en workshops is het ook mogelijk een incompanytraining te organiseren op locatie, bijvoorbeeld ter invulling van een studiedag. Meer informatie over de Bisbee Academie vind je op onze website: https://www.bisbee.nl/bisbee-academie/ of neem contact op met Bart van den Akker, Coördinator van de Bisbee Academie | 06 28 45 07 80 | b.vandenakker@bisbee.nl