Corona en wat dit betekent voor de Bisbee Academie

Door corona dienen wij anders te handelen dan wij gewend waren. Dit geldt ook voor de lesbezoeken die we tot voor kort fysiek op locatie deden. Veel docenten geven al geruime tijd online les. Om deze reden dienen wij de lesbezoeken, die plaatsvinden, ook online plaats te laten vinden. 

Annette Marcelis, coach van de Bisbee Academie, schetst in het kort haar ervaringen met online lesbezoeken:

Annette: “Ik bereid mij anders voor op een lesbezoek. Het verschilt ook want je bent slechts een half uur in de les, er is geen lesrapportage die van tevoren door de docent is ingevuld en je valt ergens tijdens de les ‘binnen’. Gelukkig waren er docenten die voorafgaand aan het online lesbezoek een coachvraag hebben ingestuurd. Dat is prettig want dan heb je een belangrijk punt waar je op kunt focussen en het gesprek over aan kunt gaan.

Ik was er mij van bewust dat je vanaf een vast camerapunt meekijkt en dus niet alles kunt zien. Zo mis je voor een deel de interactie tussen de docent en de leerlingen. De beleving en de bewegingen en niet onbelangrijk, het effect daarvan is minder zichtbaar. Maar toch geeft het een beeld van hoe de docent ‘voor de klas staat’. 

“De gesprekken achteraf zijn het leukste onderdeel”, zegt Annette. Hier ervaar je wederzijds het belang van persoonlijk contact en de ondersteuning die ik als coach kan geven. Het is belangrijk dat nieuwe docenten dit online lesbezoek niet als een beoordeling ervaren, maar dat hier handreikingen worden gegeven die de docenten stimuleren in hun ontwikkeling. Bij de afsluiting via MS Teams merk ik dat elkaar zien en spreken persoonlijker is. Docenten vinden het vooral prettig om te horen hoe zij ‘online’ over komen: praat ik niet te hard, praat ik niet te snel, doen cursisten mee? Wat mij betreft zijn online lesbezoeken zeker voor herhaling vatbaar."

Annette Marcelis, coach Bisbee Academie